Elk jaar wordt er met verse tamme kastanjes een bier gemaakt. We rapen deze kastanjes het liefste op de Utrechtse heuvelrug. In Kwintelooien, een natuurgebied, ligt doorgaans voldoende om een mooie pan bier te koken.

Ook heb je dan meteen een echt streekbier!

Wellicht heb je in jouw buurt ook een bruikbare tamme kastanje staan. Kijk eens op deze site: http://wildplukwijzer.nl en doe daar je voordeel mee.

Naam recept Batch 20 – Kastanje
Brouwdatum 8 September
Hoeveelheid 23 liter
Maischwater 24 – 65° Spoelwater 11 (78°)

Vergistbare ingrediënten

Mout/graan/suiker Kleur (EBC) Hoeveelheid(gram)
Pilsmout 3 4850
Cara 120 120 250
Kastanje 1000
Black Swan Roast              1250 30
Tarwevlokken 3 150
(Riet)suiker   500 -> todo

Maisch- chema

Temperatuur (°C) Duur (minuten) pH  
62° 45   11 min 11 wachttijd
72° 20   8 minuten
78° 5    
Kooktijd 45    
Rolling kook 15    

Kruiden

Naam/soort Gewicht (gram) Alphazuur % Kooktijd Vorm
Styrian Golding 30 4,05 FWH Bloemen
Styrian Golding 10 4.05 30 Bloemen
Saaz 15 3,3 10 ..15min..foutje Bloemen

Bereken bitterheid: http://www.brouw-bier.nl/praktijk/rekenen/berekenbitterheid.aspx

Vergisting  
Soort gist Safbrew T-58
SG voor vergisting 1056
Kleur (EBC)  
Bitterheid (IBU)  
Hoofdvergisting 18
Nagisting 20
Overheveldatum                                                                                                       
SG Overhevelen 1020 – M31 Belgian Tripel toegevoegd
SG bij afvullen 1016
Botteldatum (1) 29 november
Koudhoppen / kruiden
Botteldatum (2)
Alcohol % 6,4%
Bottelsuiker (gram) 8g / l
Bier (liters)  
Opmerkingen  
Beoordeling  
Kleuromschrijving  
Helderheid  
Schuim  
Koolzuur  
Geur  
Smaak  
Opmerking  

Kastanje:

Koken

Pellen

Van vellen ontdoen

30 liter

7500 graan

1500 kastanje

9000 gram maisch..

20l

5kg graan

1kg kastanje

Mijn idee: 1kg gepeld op 20 liter water. Eventueel een deel extra roosteren. 200 gram.

Leave a Reply