Elk jaar wordt er met verse tamme kastanjes een bier gemaakt. We rapen deze kastanjes het liefste op de Utrechtse heuvelrug. In Kwintelooien, een natuurgebied, ligt doorgaans voldoende om een mooie pan bier te koken.
Ook heb je dan meteen een echt streekbier!
Wellicht heb je in jouw buurt ook een bruikbare tamme kastanje staan. Kijk eens op deze site: http://wildplukwijzer.nl en doe daar je voordeel mee.
Naam recept | Batch 20 – Kastanje | ||
Brouwdatum | 8 September | ||
Hoeveelheid | 23 liter | ||
Maischwater | 24 – 65° | Spoelwater | 11 (78°) |
Vergistbare ingrediënten
Mout/graan/suiker | Kleur (EBC) | Hoeveelheid(gram) |
Pilsmout | 3 | 4850 |
Cara 120 | 120 | 250 |
Kastanje | – | 1000 |
Black Swan Roast | 1250 | 30 |
Tarwevlokken | 3 | 150 |
(Riet)suiker | 500 -> todo |
Maisch- chema
Temperatuur (°C) | Duur (minuten) | pH | |
62° | 45 | 11 min 11 wachttijd | |
72° | 20 | 8 minuten | |
78° | 5 | ||
Kooktijd | 45 | ||
Rolling kook | 15 |
Kruiden
Naam/soort | Gewicht (gram) | Alphazuur % | Kooktijd | Vorm |
Styrian Golding | 30 | 4,05 | FWH | Bloemen |
Styrian Golding | 10 | 4.05 | 30 | Bloemen |
Saaz | 15 | 3,3 | 10 ..15min..foutje | Bloemen |
Bereken bitterheid: http://www.brouw-bier.nl/praktijk/rekenen/berekenbitterheid.aspx
Vergisting | |
Soort gist | Safbrew T-58 |
SG voor vergisting | 1056 |
Kleur (EBC) | |
Bitterheid (IBU) | |
Hoofdvergisting | 18 |
Nagisting | 20 |
Overheveldatum | |
SG Overhevelen | 1020 – M31 Belgian Tripel toegevoegd |
SG bij afvullen | 1016 |
Botteldatum (1) | 29 november |
Koudhoppen / kruiden | – |
Botteldatum (2) | – |
Alcohol % | 6,4% |
Bottelsuiker (gram) | 8g / l |
Bier (liters) | |
Opmerkingen |
Beoordeling | |
Kleuromschrijving | |
Helderheid | |
Schuim | |
Koolzuur | |
Geur | |
Smaak | |
Opmerking |
Kastanje:
Koken
Pellen
Van vellen ontdoen
30 liter
7500 graan
1500 kastanje
9000 gram maisch..
20l
5kg graan
1kg kastanje
Mijn idee: 1kg gepeld op 20 liter water. Eventueel een deel extra roosteren. 200 gram.