Filteren (na maischen)

Filteren is een proces waar ik de tijd voor neem. Ook een proces waarbij ik wel eens creatieve oplossingen heb moeten verzinnen om het goed afgerond te krijgen.

Het filter loopt te langzaam door!

Bij één van mijn kastanje dubbelbock recepten had ik wat aan de ruime kant kastanjes in het recept gedaan. Daardoor was het filter heel dicht en ging het filteren te langzaam. Toch moest ik wat om het proces op gang te helpen. Ik heb het proces op twee manieren “geholpen”.

1: door de pan met het wort hoger te plaatsen wordt het verval tussen de (kook)pan met gefilterde wort groter (die heb ik op de grond staan). Hierdoor “zuigt” de onderste pan harden aan het wort in de bovenste pan. Het is wel belangrijk dat de slag gevuld blijft met gefilterde wort, met vloeistof.

2: Alleen een hoger verval bleek onvoldoende. Door de slang of te knijpen en vervolgens een paar keer in de slang te krijpen lukte het om het “filter” in beweging te krijgen zonder echt schade toe te brengen. Door dit een paar keer te doen lukte het om toch het beslag goed uit te spoelen.